Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Νομιμοποιούν την απληρωσιά μέσα από ατομικές συμβάσεις

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Στη Θεσσαλονίκη, κλινικάρχες βάζουν τους νεοπροσλαμβανόμενους να υπογράψουν ότι «κατανοούν» το πρόβλημα και ότι αποδέχονται τις καθυστερήσεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, απέναντι στην κλιμακούμενη επίθεση των κλινικαρχών, που εκφράζεται με γενίκευση της απλήρωτης εργασίας, χτύπημα των ΣΣΕ, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.ά. Την ώρα που τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας παραμένουν σταθερά και αυξάνονται ακόμα και μέσα στην κρίση, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο μετρούν τεράστιες μισθολογικές και άλλες απώλειες, ενώ εξαναγκάζονται να δουλεύουν και απλήρωτοι για μήνες (από 3 έως και 24 μήνες).
Οι εργαζόμενοι της «Γενικής Κλινικής» κάνουν από τη Δευτέρα στάσεις εργασίας και χτες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις μαζί με τους συναδέλφους τους στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», που συμμετείχαν σε στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές,στελέχη του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Ανω Πόλης.
Οι εργαζόμενοι στην Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πλήρη εφαρμογή των συμβάσεων. Προστασία των εργαζομένων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ, νερού κ.τ.λ., που απειλούνται με εξώσεις, κατασχέσεις. Διεκδικούν, επίσης, να μπει ένα φρένο στην απλήρωτη εργασία στον κλάδο και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για καθολικές συμβάσεις εργασίας με ανάκτηση απωλειών για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η κατάπτυστη σύμβαση
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», στη Θεσσαλονίκη
Η απλήρωτη εργασία, που τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί, τώρα επιχειρείται να νομιμοποιηθεί με τη συμπερίληψή της στις συμβάσεις εργασίας.Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός», που χρωστάει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα εφτά μηνών και περνάει την αποδοχή της απλήρωτης εργασίας ως όρο της ατομικής σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ απειλεί ότι θα επεκταθεί και στους παλιούς εργαζόμενους, με την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση αναγράφεται ότι «λόγω της οικονομικής ύφεσης που διανύει από το 2009 και εφεξής η χώρα μας και της συνεχούς παράβασης από πλευράς του δημοσίου και των υπόλοιπων κοινωνικοασφαλιστικών οργανισμών (ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κ.ο.κ.) να καταβάλλουν τα οφειλόμενα προς την εταιρεία μας ποσά, η εταιρεία μας έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καθυστερεί την καταβολή των αποδοχών προς τους εργαζόμενους για μερικούς μήνες».
Με βάση αυτό, ο εργαζόμενος «δηλώνει ότι έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού και αντιλαμβανόμενος τη δυσχερή θέση της κλινικής, δέχεται μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης να ισχύσουν τα εξής εξαιρετικά μέτρα: Προκειμένου ο χρόνος καθυστέρησης των αποδοχών να είναι ο ίδιος για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, η εταιρεία θα καταβάλλει σε αυτόν το ήμισυ του ποσού που κάθε φορά καταβάλλει προς εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών στους υπόλοιπους εργαζόμενους».
Απόσπασμα από την επίμαχη σύμβαση
Απόσπασμα από την επίμαχη σύμβαση
Δηλαδή, από την πρόσληψή του ακόμα, ο εργαζόμενος αποδέχεται να είναι χρεωμένος από την εταιρεία! Επιπλέον,«παραιτείται των τόκων υπερημερίας για την καθυστέρηση καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών του μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η χώρα μας». Σημειώνουμε ότι η Σύμβαση προβλέπει αμοιβή ίση με τον κατώτερο μισθό των 586 και 511 ευρώ μεικτά, με την εξής μάλιστα υποσημείωση:
«Κάθε παροχή που τυχόν καταβάλλεται στον εργαζόμενο (πλέον του κατώτατου μισθού, που ορίζεται από τον νόμο) με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό κι αν αναφέρεται, ρητώς συμφωνείται ότι αποτελεί οικειοθελή παροχή της εταιρίας, την οποία μπορεί ελεύθερα και οποιαδήποτε χρονική στιγμή να την ανακαλέσει, ή να τη μειώσει, ή να την διακόψει προσωρινά ή οριστικά».
Δουλειά όπου και όπως ζητήσει ο εργοδότης
Υπάρχουν όμως κι άλλα «μαργαριτάρια» στη σύμβαση αυτή. Για παράδειγμα, προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «ο εργαζόμενος οφείλει να παράσχει κάθε άλλη εργασία που του ζητείται, από την εταιρεία (...) έστω και αν αυτή εκφεύγει από το πλαίσιο της ειδικότητάς του». Επίσης ότι «η εταιρεία έχει δικαίωμα μονομερώς να αξιώσει από τον εργαζόμενο να παράσχει αντί της εργασίας για την οποία προσλήφθηκε, την εργασία οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να παράσχει, εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες της».
Ως τόπος παροχής εργασίας ορίζεται κατά κύριο λόγο η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όμως «ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να προσφέρει τις υπηρεσίες του και γενικά να παρέχει την εργασία του (...) και σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας ή της επικράτειας κράτους - μέλους της ΕΕ όπου ασκείται δραστηριότητα από την εταιρεία» (!) Επίσης, απαγορεύει στον εργαζόμενο «για ένα έτος μετά την καταγγελία της παρούσας σύμβασης, να απασχοληθεί σε ανταγωνιστική επιχείρηση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
Τέλος, για ευνόητους λόγους από την πλευρά της εργοδοσίας, η σύμβαση προβλέπει ρητά ότι «ο εργαζόμενος οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως στην εταιρεία (...) την ένταξή του ή μη σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.